Tuesday, September 25, 2012

KEISTIMEWAAN BLACKTOP ENGINE



4a-ge sebenarnya ada 2 version; 16v dan 20v
16v sdiri ada byk version dan yg plg last guna sistem TVIS(toyota variable intake speed). 
20V ada 2 version - silvertop dan blacktop


silvertop

                                                        
- still guna afm
- afm dan ecu senang rosak
- redline 7500rpm
- ada vvt
- hp kurang sket dari blacktop


blacktop


- guna map sensor
- ecu x senang rosak dan x pakai afm
- redline 8000rpm
- ada vvt
- hp tinggi sket dari silvertop

kekurangan blacktop dan silvertop


- org jepun tune utk guna minyak ron100 - malaysia x de, so, enjin ada bunyi knocking sket..
- akan terasa power lost kalau guna minyak ron95
- valve clearence dia pakai shim, so, kena tukar shim utk wat valve clearence - x byk kedai pandai buat

kalau nak mod letak turbo,  suggestion yang baik amek 4agze, enjin supercharge pastu convert turbo..enjin lg tahan
enjin 4age 20v internal dia x sekukuh 16v sbb dia tune utk high rpm..
ada sesetgh tuner kacuk head+wiring blacktop ngan block 7afe. dpt up cc jd 1.8 tp sgt costly dan akan memeningkan kepala..
pakai blacktop, tukar high cam, valve spring, wat fully balancing, dll, da ckp power da keta..
minyak?..jgn ckp la..

berdasarkan pengalaman pemandu-pemandu blacktop:


antara kereta yang pernah di kejar rider-rider enjin blacktop


compare ngan b16 standard, mmg leh makan senyum2 je..
bmw model e36 - 325 coupe dan 328 bleh cucuk sampai 180km/h - ada speedcut
ae92 4agze - leh tinggal bertiang2(mungkin version ae92..kalau 4agze version ae101 lg ok rasanya enjin dia)
fairlady 350z - leh cucuk (jalan berbukit bukau, corner byk..driver dia takut kot..kalau highway x tau la..hahaha)
caldina gt4 - highway ke seremban - leh follow. acceleration dia power tp top speed tinggi aku sket je dari dia(dua2 ada speedcut)
honda sv4 h22A - highway utara - leh cucuk sampai 180km/h sblm kena speed cut
suzuki gsx (x tau model mana) - leh kejar dari blakang..kat mrr2 - mayb rider x brani sbb pakai tshirt je..
dan mcm2 keta lg..
vtec mmg kegemaran aku la kejar..ada leh tinggal bertiang2, ada leh follow blakang je..
tp kalau b16a standard, mmg lauk la..

blacktop 6 speed


- ada 6 gear..org dengar mula2 x percaya..hehe
- close gear ratio..pikap kereta mmg best sbb x byk power drop time shifting
- kalau x pakai rsm atau sld atau benda yang berkaitan, ada speed limit time gear 6. leh naik sampai 180 je gear 6. kalau buang, mmg naik 200++.. tp gear 5 leh naik lbh dari 180..outmeter tp bila shift gear 6, trus kena cutoff
- leh cruising 160km/h tanpa bimbang rosakkan enjin.. 

bg aku, blacktop mmg enjoy utk dipandu..even enjin turbo 2.0 pn x sebest blacktop bagi aku..turbo mmg lg pikap tp akan ada turbo lag time shifting..kalau main kawasan bukit yang corner tight, mmg blacktop ada kelebihan

1 comment:

Sham Zack said...

bagaimana nak buat krte lncar naik bukit tnpa bunyi meneran...saya guna silvertop..ada yang mintak sy masuk high cam..saya nak tanya pendapat bro..